De Pakistaanse oud-premier Benazir Bhutto heeft laten weten in Pakistan te zullen blijven, nadat ze donderdagavond aan de dood was ontsnapt bij een zelfmoordaanslag in de zuidelijke stad Karachi.
De aanslag heeft aan zeker 136 mensen het leven gekost. Bhutto is vastbesloten in januari mee te doen aan de parlementsverkiezingen, zei een senator van haar Volkspartij.
Tijdens een persconferentie op vrijdag zei ze dat de aanslag niet tegen haar was gericht, maar tegen wat zij vertegenwoordigt, namelijk “democratie”.
Op het moment van de aanslag, rond middernacht, was de vrachtwagen waarop Bhutto en haar mediacircus stonden, nog maar halverwege gevorderd.
Eerst was er een explosie van een handgranaat. Even later volgde een zware ontploffing. De aanslag zou zijn uitgevoerd door een zelfmoordcommando.
Ook de vrachtwagen van Bhutto werd geraakt, daarop vielen drie doden, maar Bhutto was juist van het platform op het dak van de vrachtwagen naar beneden geklommen om haar toespraak nog even te oefenen.
Opvallend was dat vlak voor de aanslag de straatverlichting in Karachi uit was gevallen.
Daderprofiel
De aanslag is nog door niemand opgeëist. Als mogelijke daders worden Al-Qaida of de Taliban, aanhangers van Pervez Musharraf of de Pakistaanse geheime dienst gezien.
De autoriteiten vermoeden dat de daders gezocht moeten worden in moslimextremistische kring. Voor haar vijanden, de moslimextremisten, is ze het symbool van de invloed van de Verenigde Staten in Pakistan en de jacht op Al Qaida, een strijd die ze heeft gezegd te zullen steunen.
Ze heeft aangegeven te zullen toestaan dat Amerikaanse troepen op Pakistaans grondgebied jagen op strijders van Al Qaida.
De aanslagen zouden eveneens kunnen worden gezien als een aanval op het bondgenootschap van Bhutto met president Pervez Musharraf, dat is ingegeven door de VS en Groot-Brittannië.
De Pakistaanse autoriteiten zeiden dat het Al Qaida-strijders zijn die achter de aanslagen zitten. Bhutto is de enige oppositieleider die de bloedige bestorming van de radicale Rode Moskee in Islamabad deze zomer heeft gesteund.
Maar Bhutto suggereerde dat ze vijanden in de Pakistaanse inlichtingendienst heeft die ook de hand kunnen hebben gehad in de aanslagen.
“Ik weet precies wie me wil vermoorden. Dat zijn de oude functionarissen van het regime van generaal Zia die nu achter het extremisme en het fanatisme zitten.” Dit zei ze volgens een verslaggever van De Volkskrant tegen Paris Match.
Asif Ali Zardari, echtgenoot van Bhutto, heeft betrokkenheid gesuggereerd van “elementen binnen de regering” die Bhutto’s politieke terugkeer willen dwarsbomen. President Musharraf noemde de aanslag eveneens “een samenzwering tegen de democratie”.
Opvallend blijft het daarnaast dat ze zelf tijdens de aanslag juist in de vrachtwagen zat.
Ballingschap
Bhutto keerde donderdagmiddag na acht jaar ballingschap terug op Pakistaanse bodem. Meer dan tweehonderdduizend aanhangers gaven haar een warm welkom op het vliegveld van de Zuid-Pakistaanse havenstad Karachi.
Ze had zelf voor de ballingschap gekoze omdat ze werd beschuldigd van machtmisbruik en corruptie.
Vervolgens ging de tocht naar het mausoleum van Mohammed Ali Jinnah, de grondlegger van Pakistan, in het centrum. Daar zou ze de menigte toespreken.
Bhutto, die de hele weg had geweigerd om achter een bescherming van gepantserd glas te gaan staan, wilde in het afgesloten compartiment nog even sleutelen aan de toespraak die ze zou houden. Daardoor bleef ze ongedeerd.
Op weg naar Pakistan, in het vliegtuig van Dubai naar Karachi, zei ze tegen journlistan niet bang te zijn en te zullen vasthouden aan haar missie.
Na aankomst zei ze op televisie te strijden voor democratie en haar bijdrage te willen leveren om het extremisme te verslaan dat Pakistan de reputatie bezorgt van een broeinest van terrorisme.
“Dat beeld weerspiegelt niet het echte Pakistan,” zei ze. De Pakistani die behoren tot de middenklasse en de werkende klasse willen in staat worden gesteld “een gematigde, moderne natie” op te bouwen.
zaterdag 20 oktober 2007
Abonneren op:
Posts (Atom)